úterý 16. dubna 2013

Vlakem z pohledu stojvůdce

Jestli má někdo dlouhou chvíli, může kouknout..:) je to trať z Horních Počernic na hlavní nádraží v Praze.



Boj o čakareň?!


Milí čitatelia blogu o vlakovej doprave v ČR.

Ako ste si už všimli, moje kolegyne a kolegovia píšu zaujímavé články. Rád by som sa podelil s vami o jeden vážny problém, ktorý sa odohráva na poli vlakovej dopravy.  Spoločnosť Regio Jet marketingovo komunikuje svoju službu ako cestu vlakom s extra službami. Aj človek čo necestoval vlakom spoločnosti RJ určite vie, že v cene lístka má zahrnutý internet prístupný na väčšine trasy, teplý a studený nápoj. Taktiež je možné si vybrať z ponuky časopisov a dennej tlače. Krátko pred začatím cesty je možné vo vestibule Hlavnej stanice Praha (pobočka  RJ) si zdarma objednať kávu a posedieť v príjemnom klimatizovanom prostredí. Samozrejmosťou sú dostupné počítače s neobmedzeným prístupom na internet. Nie je všetko tak krásne ako to znie z predchádzajúcich riadkov. Spoločnosť RJ investuje do svojej infraštruktúry, ale aj napriek tomu svoje vlastné čakárne má len v minoritnom zastúpení na staniciach, kde je možné cestovať z ich vlakmi.

Na druhej strane České dráhy neposkytujú tak veľa „extra“ služieb. V odľahčenom  kontexte je možné povedať, že je to "lowcost" dopravca za nie možno primerané ceny. Lenže infraštruktúra vo vestibuloch vlakových staniciach je rozvinutejšia. A tu sa práve dostávame k celému problému. Často krát sa stáva, že zákazníci RJ využívajú služby konkurenta (čakáreň ČD a ČD Lounge).  Keď sú zákazníci v čakárni preverovaní, nastáva problém a sú vykázaní ak nevlastnia cestovný doklad od ČD. V uplynulých týždňoch podľa zdroja idnes.cz sa množia sťažnosti zákazníkov  RJ na prístup od ČD.  
Ako riešiť vzniknutý problém? Obaja dopravcovia majú na vzniknutú situáciu rozdielny názor. Jančurov RJ má vôľu riešiť problém ekonomicky. Za to že bude využívať služby ČD, je ochotný zaplatiť po vystavení faktúry. Žiaľ zástupcovia ČD sú názoru, že kontrola čakáreň ČD prebieha len vtedy, keď je preplnená. Z toho vyplýva, že faktúru v dlhodobom horizonte neplánujú vystaviť, a tak cestujúci budú naďalej preverovaní. Ako sa problém bude riešiť vás určite budeme ďalej informovať.

Viac o tejto téme je možné zistiť pomocou nasledujúceho odkazu.
http://ekonomika.idnes.cz/ceske-drahy-vyhaneji-cestujici-regiojetu-ze-svych-cekaren-pnf-/eko-doprava.aspx?c=A130413_223317_eko-doprava_suj

Majitel Student Agency na VŠE


Pondělí 15.4. 18:15 Aula číslo 213 na Rajské budově VŠE. Pan Jančura dorazil. S úsměvem na rtech a omluvou pozdního příchodu. Vyzvánějící mobil ztišil, strčil do kapsy a začal povídat...

Aula byla plná k prasknutí a venkovní stoly postrádaly židle.

Mluvilo se o všem možném. O tom, jak začínal, jak rostl, jak se současně věnuje svým aktivitám souvisejícím s korupcí a jak mu Student Agency řídí tým manažerek. V diskuzi se potom řeč stočila na současný stav vlakové dopravy v ČR, kvalitu servisu Regio Jet a budoucí možný vývoj vedoucí k dosažení s jeho "vláčky" zelených čísel.  ("Tady není prostor pro 3, teď jen záleží, kdo dostane Černého Petra." - čímž myslel linku Praha - Ostrava)

Přednáška to byla určitě zajímavá a přínosná. Nemluvilo se sice zas tak moc o vlakové dopravě jako službě, ale získala jsem "backgroud" jejího fungování a provozování.

"Váš produkt musí být něco, co lidé chtějí, ne jen co si vyberou." Ano, pan Jančura má pravdu, na cestu Regio Jetem se vždycky opravdu těším, není to jen jeden z dopravců, kteří mě dovezou domů.