pondělí 8. dubna 2013

České Dráhy představí moderní "railjety" veřejnosti

České Dráhy ve spolupráci s rakouským ÖBB představí nový standard moderního cestování. Dne 17. 4. 2013 v 8:39 vyrazí z Vídně tento krásný vlak railjet ÖBB (nebo také Viaggio Comfort), který ve směru na Prahu zastaví ještě v Břeclavi, Brně, České Třebové a Pardubicích. Druhý den v 11:44 pak bude následovat zpáteční spoj. Jízdenky byly bohužel krátce po uvolnění v e-shopu ČD vyprodány.


Když se tak koukám do jízdního řádu, cesta z Břeclavi do Prahy běžným spojením Eurocity trvá 3 hodiny a 15 minut, railjet tuto trasu urazí za bezmála 4 hodiny. Je to ale především z důvodu dlouhé zastávky na brněnském nádraží, kde nejspíš proběhna nějaká oslavná ceremonie :) Z Brna do Prahy šlo jízdenku sehnat už od 215 Kč, ale asi jen pár hodin po uvolnění do prodeje.

Pravidelný provoz vlaků railjet začne až od prosince 2014, takže si Pražáci a Brňáci ještě chvilku počkají.

Inovlaky mobilně!

Tak už bychom měli fungovat i na Vašich mobilních telefonech! Tohle je náš první blog, takže pokud narazíte na nějaké chybky, dejte nám vědět a my se na to podíváme :)

Cesta s konkurencí

Ahoj !!! , chtěl bych srdečně pozdravit čtenáře našeho blogu, doufám, že už je vás hodně :-). Nejprve bych se měl asi představit jak se sluší a patří. Jmenuju se Karel, je mi 23, na VŠE studuju mezinárodní obchod, ale platí u mě staré dobré pravidlo, že čím více se učím, tím více nevzdělaný si připadám a snažím se mé nedostatky dohnat jak to jen jde :-). Krom toho, že studuju, taky rád sportuju a jen tak mimochodem najezdím za semestr asi 16 000 km vlakem :-) Abych byl upřímný, tak jsem takový blogger v plenkách, ale doufám, že Vás to neodradí a budete pokračovat ve čtení mého historicky prvního příspěvku :-).

Teď už k věci, po vyčerpávající a zároveň velmi obohacující sobotní výuce (to myslím opravdu upřímně) jsem se potřeboval dostat co nejrychleji do Olomouce a tak jsem začal hledat nejlepší spoj.
Bylo asi 17:40, ČD jel spoj v 18:13 a v Olomouci byl 20:40, LE jel 18:29 a v Olomouci byl 20:42, Regiojet v tuto dobu žádný spoj nenabízel a dle rezervačního systému Regiojet byl nejbližší spoj v 19:13 již vyprodán.
Zvolil jsem si tedy vlak LE. Jízdenku jsem si zakoupil přes internetové stránky tohoto dopravce. Postup byl jednoduchý, platba kartou proběhla v pořádku a obratem mi na email přišla jízdenka ve formátu PDF :-).
Přišel jsem na nádraží, koupil něco dobrého k jídlu a začal jsem hledat můj vlak. Našel jsem ho na cedulce s odjezdy pod zkratkou LE 1010 a odjížděl z prvního nástupiště (jinak LE jede vždy z prvního :-) ).Hned u vlaku mě přivítala krásná, blonďatá, charismatická paní stewardka. Dělal jsem, že jsem s nimi nikdy nejel a namířil jsem si to rovnou do nejvyšší business class. Ani můj úsměv nepomohl a tak jsem se za asistentce charismatické paní stewardky poslušně posadil na místo, které bylo označeno na mojí jízdence.
Moje sedačka se spolu s dalšími třemi sedačkami nacházela u stolečku. Rád bych si sedl jinam, ale vlak byl téměř celý plný. Moji spolusedící byli velmi příjemně naladění lidé z Ostravy. Musím podotknout, že jejich nálada s každou další vypitou lahví vína stoupala a tak jsem se dozvěděl mnoho věcí, např... jaké je to trávit tři měsíce v Řecku, kde je v Ostravě nejlepší salát s kozím sýrem, jak se v Itálii vaří Boloňská omáčka tři hodiny atd...Cesta byla tedy velmi obohacující a dozvěděl jsem se mnoho dosud nepoznaného a z vlaku v Olomouci vystoupil o kousek chytřejší Karel :-)

Úroveň servisu dle mého názoru koresponduje s množstvím cestujících ve vlaku. Charismatická paní stewardka se ke mně dostala až u Pardubic. Kdybych neměl své pití a jídlo, tak by mne to určitě rozladilo, protože by se to u vlaků s puncem Švýcarské kvality stávat nemělo !!! Naštěstí paní stewardka dokonale ovládala ženské zbraně a za její krásný úsměv bych jí odpustil i delší čekání.
Jídelní lístek v LE je přehledný a určitě není předražený. Kávy a vody zadarmo jako u Regiojetu se mi ale nedostalo. Kuřecí burritos za 60 Kč bych označil jako škápnutí vedle, bylo to ohřáté v mikrovlnce a tak horké, že se to prostě nedalo.....Švýcarská bageta, to je jiná liga :-), za 45Kč je fakt "dost" dobrá. Kávičku jsem neměl, ale dal jsem si klasické kakao za 19 Kč, které bylo parádní, akorát paní stewardku jsem dýžkem 1 Kč asi moc nepotěšil :D. Dál mají v lístku různé pochutiny, ale to ať už si prozkoumají kolegové z jiného týmu :-).

Jízdní komfort je na míle vzdálen ČD a je srovnatelný s šestimístnými kupé regiojetu. Zde je ale nutné uvést, že jsem jel nejnižší třídou a ty luxusnější třídy LE nemůžu posoudit. Opravdu parádní je, jak na vás ze všech koutů vlaku dýchá nadčasový design a novota. Sedačky sice nejsou koženou, ale jsou velmi pohodlné. Připojení k internetu je na úrovni Regiojetu, ale přístup k desítkám filmů zdarma je na českých kolejích jedinečný a velmi jsem jej už mnohokrát ocenil :-)
Suma sumárů je LE "v pohodě" ale osobně budu zatím upřednostňovat Regiojet :-)