pátek 26. dubna 2013

POSM a LEO? část. 1

Nevíte co se skrývá za názvem dnešního článku? Vězte, že rozkrytí tajemných zkratek není nijak složité. POSM je zkratka pro Point Of Sale Materials, tedy veškeré stojany, letáky, plakáty, poutače, speciální vystavení apod., které vás mají přivést do prodejny. A pokud už tam jste, tak nejlépe přivést k nákupu. Můžou však mít i další úkoly, jako informovat zákazníky o novince nebo vyšší kvalitě. Jak už jsem psal v mém první příspěvku, věnuji se marketingu. Proto se pokusím si na LEO Express posvítit z tohoto pohledu. A abych čtenáře nezahltil informacemi, připravil jsem si menší seriál článků na toto téma.

Co Vás jako první trkne do oka, když přijdete na pobočku LEO Express, je velká širokoúhlá obrazovka. Není to úplně tradiční POSM, ale způsob, jakým ji LEO využívá, lze takto charakterizovat. Myslím si, že LEO nemá jasně stanovený účel, který by měla obrazovka plnit. Na obrazovovce běží chvíli jizdní řád a chvíli upoutávky na samotného dopravce. Jenže svůj účel neplní ani jedno. Pro ilustraci uvedu konkrétní příklad, který jsem opět vypozoroval přímo v terénu.

Na vlastní oči jsem měl možnost vidět několik příkladů, kdy potenciální zákazníci přišli a chtěli si přečíst jízdní řád na zmíněné obrazovce. Jenže ejhle, obrazovka přeskočila na spot poutající na LEO Express, nebo v horším případě obrazovka zčernala, když dojela nastavená smyčka. Pokaždé jsem pozoroval nechápavost nebo naštvání v očích lidí, kteří si ji zrovna četli. V lepším případě šli k pokladně se zeptat, v horším odešli úplně. Ať už to bylo jakkoli, jednalo se o jasné selhání kontaktního místa a už vůbec se nejedná o funkční POSM.

Myslím, že by si LEO mělo jasně stanovit cíl pro každý POSM na prodejně, včetně této obrazovky. Buď by měl běžet pouze jízdní řád, čili obrazovka bude plnit funkci čistě informační. Nebo ať běží na obrazovce pouze upoutávka, která může zdůrazňovat výhody cestování s tímto dopravcem. Obě funkce naráz nefungují a vzniká tak pouze nepřeledný maglajz. Nicméně, když jsem dnes zlehka nakoukl do prodejny, byl tam připraven k vybalení velký kartovnový jízdní řád. Tak doufejme, že se dočkáme zlepšení.

Na příště mám připraveno téma, jak na sebe LEO upozorňuje na Hlavním nádraží. Budu se těšit :-)