pondělí 6. května 2013

Cesta Praha-Olomouc

Ahojte všetci nadšenci vlakovej dopravy. 
Dňa 20. 4 som absolvoval cestu Praha-Olomouc-Praha. Keďže nemám veľkú prax pri jazdení vlakom tak som si chcel potvrdiť, či názory mojich kolegov na vlakovú dopravu v Českej republike sú podobné ako moje zážitky. V škaredé sobotné ráno som sa teda vyhrabal z postele celý natešený cestovať celý deň. Vyrazil som z domu asi o 10:00, takže na Hlavnú stanicu v Prahe som prišiel s predstihom. Mal som akurát čas si obzrieť predajné miesto dopravcu, s ktorým sa vydám onedlho na cestu. Lístok som si kúpil dopredu cez internet, takže naozaj išlo len obzretie miesta. Na cestu Praha-Olomouc som si vybral spoločnosť LEO express.  Dôvod môjho výberu bol jednoduchý. Regio Jet odchádzal skôr, a keďže sa mi nechcelo vstávať tak som využil LEO. Vlak dorazil na nástupisko 1 asi 15 minút pred pravidelným odchodom. Vlak je farebne veľmi zaujímavý i keď troška špinavý z vonka, ale to nie je žiadna chyba. Príjemná stewardka mi pri dverách zaželala príjemný deň a ukázala mi že môžem nastúpiť. Usadil som sa na miesto. 


Prvé pocity boli nasledovné. Pekný vlak, niečo podobné ako v Nemecku. Príjemná vôňa. Dosť miesta na sedenie aj na moje dlhšie nohy. Odporný zvuk, ktorý vydávajú dvere pri zatváraní. Keďže som sedel asi tri sedadlá od dverí, zvuk ma neskutočne rozladil. Nevadí, vlak sa pohol načas, takže zvuk dverí prestal rezonovať. Počas cesty som si zapisoval svoje poznatky. Cesta prešla viac menej rýchlo, lenže za Pardubicami som začal byť hladný, hladný = nervózny, a z ponúkaných jedál ma nič neoslovilo. Do cieľovej stanice sme prišli presne načas. Celkovo sú moje dojmi zmiešané. Vlak je pekný aj celkom pohodlný. Jedálny lístok ma veľmi neoslovil. Prišli sme načas. Pre cestujúceho, ktorý sa potrebuje dostať z miesta A do miesta B je to veľmi dobre zvolená varianta cesty. Keď sa ale pozrieme bližšie na LEO tak mám niekedy pocit, že ide o pilotnú premávku, a tak sa za pochodu vychytávajú všetky nezrovnalosti.

Postrehy :
·         Otravné pípanie dverí pri zatváraní a otváraní. Dvere sa cca po 20 sekundách neustále zatvárali aj keď vlak stál na stanici.
·         Pripojenie na internet je nutné odsúhlasiť cez web, na môj vkus vcelku nepohodlné
·         Odchod vlaku presne načas
·         Kontrola lístkov po 1 minúte
·         Personál prekvapený mojou objednávkou- objednané kakao
·         Vkusný popis na LCD obrazovke počas cesty, chýba anglický text
·         V jedálnom lístku nie sú označené informácie pre alergikov (obsahuje laktózu, lepok)
·         Hluk vo vlaku menší ako v Regio Jet, ale neustále chodenie ľudí na WC znepríjemňuje cestu hlavne cestujúcim sediacim pri WC
·         Menšia kapacita WC, na WC sa tvorila rada 2 až 3 ľudí
·         Výborne odhlučnený vozeň od okolitých ruchov
·         Prvé obslúženie po 5 minútach. Druhé obslúženie po  1 hodine a 4 minútach. Počas cesty sa dva krát pýtal personál či si niečo neprosím. Vždy len po nastúpení nových cestujúcich. Obslúženie trvalo 11 minút a 45 sekúnd.
·         Kvalita rozhlasu bola dobrá. Negatívum je kvalita anglického komentáru.  Pre mňa horšie zrozumiteľný. Noviny mi neboli celú cestu ponúknuté a ani som si ich veľmi nevšimol kde sú umiestnené.
·         Čistota vlaku bola na dobrej úrovni. Teplota a vôňa vo vlakovej súprave bola úplne vyhovujúca.