čtvrtek 25. dubna 2013

Souboj na trati

Při čtení dubnového čísla časopisu Forbes jsem narazila na zajímavý článek. Týkal se - čeho jiného než – vlakové dopravy v ČR alias souboji o železnice mezi našimi již dobře známými dopravci – ČD, RegioJetem a LEO Expresem.

Jak článek zmiňoval, v současné době se řeší hlavně trať mezi dvěma největšími městy, Prahou a Brnem. Stále ji provozují pouze ČD, ale má na ni políčeno jak Radim Jančura, tak Leoš Novotný.  České Dráhy pobírají vysoké dotace, na něž smlouva platí a ještě nějakou dobu platit bude, takže je otázka, jak se s tím soukromí dopravci „poperou“.  Postupně by chtěli obsadit i další trasy, jako například z Prahy do Českých Budějovic a do Plzně, kde se chystá i modernizace koridorů.

Stále ale trvá boj i na trase Praha – Ostrava a týká se především cen. Tak hlavně aby s poklesem cen nepoklesla i kvalita služeb. To by nás rozhodně nepotěšilo…

Tento boj bude ještě dlouhý a zajímavý a uvidíme, jak se budou soupeři držet. Při dotazování na nádraží jsme byli omezeni jedinou tratí a mnoho lidí právě proto ještě jiné dopravce nevyužívá. A České Dráhy z toho těží. Jakmile se tohle protrhne, hned to zase nabere jiný spád.

Ale ten obrázek je bezva J


Žádné komentáře:

Okomentovat